top of page

Fysiotherapeut

Voor je ligt het opleidingscompetentieprofiel van de opleiding fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit opleidingscompetentieprofiel is een uitwerking van het – door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) vastgestelde beroepsprofiel Fysiotherapie (2014) - met een accent op de bachelor opleiding fysiotherapie aan de HvA. Het vormt samen met de studiegids, het toetsplan en de studiehandleidingen het opleidingsprogramma van de opleiding fysiotherapie.

 

Het opleidingscompetentieprofiel heeft als doel het eindniveau te beschrijven van de student (waar moet ik over 4 jaar aan voldoen?) en de daarbij behorende competentieontwikkeling (en hoe kom ik daar?). Er is daarbij rekening gehouden met de deskundigheidsgebied beschrijving van de ‘Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’ (Wet BIG)1 en uitgewerkt volgens de Bachelor of science kaders van het EQF (niveau 6).

 

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) beroepsprofiel beschrijft naast de competenties ook de rol en de positie van de fysiotherapeut in de gezondheidszorg. Hierin wordt het fysiotherapeutische domein, de ontwikkelingen in de maatschappij en de gezondheidszorg beschreven. Het is aan te raden het beroepsprofiel (naast dit competentieprofiel) te bestuderen.

 

Het KNGF, de beroepsinhoudelijke verenigingen, paramedische opleidingen en geneeskunde hebben bij de ontwikkeling van de nieuwe beroepsprofielen gekozen voor het Canadese CanMEDS- model (Frank, 2005). Ook wij volgen dit model. Het CanMEDS model beschrijft 7 competentiegebieden en heeft als doel het bevorderen van gezamenlijke taal en communicatie tussen alle zorgverleners. Het is de bedoeling dat je aan het einde van de opleiding aan een bepaald niveau binnen deze 7 competentiegebieden voldoet.

 

De opleiding leidt op tot het paramedische beroep fysiotherapie, zoals beschreven in artikel 3- Wet BIG3 . De basis van de bachelor opleiding is dat de kwaliteit hoog c.q. excellent is. De afgestudeerden zijn Evidence Based zorgprofessionals die op alle eindkwalificaties van het beroepsprofiel deskundig enbekwaam zijn. De opleiding fysiotherapie, Hogeschool van Amsterdam, houdt daarbij rekening met de vraag naar professionals op expertniveau met een eigen ‘kleur’.

 

De afgestudeerde fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam heeft naast de bekwaamheid op alle eindkwalificaties van het beroepsprofiel extra aandacht besteed aan kwalificaties op het gebied van 1) grootstedelijkheid (Urban Vitality)/ internationalisering; 2) de Academische Verbinding; 3) de transitie van zorg; en 4) Interprofessioneel samenwerken. Voor verdere theoretische onderbouwing verwijzen wij naar het theoretisch kader in deel I en de beschrijving in het KNGF beroepsprofiel (2014).

 

(HvA - Competentieprofiel opleiding fysiotherapie, 2015)

CUM LAUDE: op twee vakken na niet gehaald; Psychosomatiek en D&T6 ivm contract (feb 2018) bij SMC Fysiomed, niet gekozen om deze vakken te herkansen

 

 

 

FYSIOTHERAPEUTISCHE COMPETENTIES

EFLP-1 MOBILIS BEGINNEND FYSIOTHERAPEUT

Eindbeoordeling EFLP-1 Mobilis cijfer: 9/10

Beoordeling competenties 1a

Beoordeling competenties 1b

Beoordeling stage

1 SCREENING:

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik DTF patiënten kunnen screenen. Dit wil ik bereiken door minimaal tien maal een screening af te nemen waarin ik de Hulpvraag, het Beloop, het Patroon, Tractus anamnese en ook de (specifieke) Rode Vlaggen uitvraag. Aansluitend wil ik een initiële hypothese stellen en een uitspraak kunnen doen over de patiënt of deze pluis of niet-pluis is.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage heb ik achttien maal een screening afgenomen bij  nieuwe patiënten. In week 1 heb ik een voorbereiding gemaakt zodat ik eerst de screening ging oefenen met behulp van een stappenplan en later zonder hulp. Mijn stagebegeleider heeft mij een acht gegeven op dreyfus niveau 3.

 

Bewijs:            Stappenplan

                        Niveau 3 Dreyfus: KVA 1, 2, 3, 4, 5

                     

2 ANAMNESE:

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik direct gestructureerd een anamnese kunnen afnemen.  Dit wil ik bereiken door direct vanaf het begin van mijn stage de zes dimensies uit te vragen. Ezelsbrug die ik hiervoor gebruik is de VALTIS; de voorgeschiedenis, de aard of karakter van de klacht, de lokalisatie en eventuele uitstraling, het ontstaan van de klacht, het beloop in de tijd, de ernst van de klacht. Daarnaast wil ik na mijn anamnese altijd een bijgestelde hypothese stellen.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage heb ik achttien maal een anamnese afgenomen bij nieuwe patiënten. Ook voor de anamnese gebruikte ik het stappenplan en tijdens de anamnese het RPS-model. Ik krijg van mijn stagebegeleider een zeven op niveau 3 van dreyfus.

 

Bewijs:            Stappenplan

                        Mini-CEX MS

                        Mini-CEX Knie klachten

                        Mini-CEX Impingement

 

3 ONDERZOEK

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik na mijn bijgestelde hypothese direct een relevante specifieke en/of een sensitieve test kunnen uitvoeren en interpreteren. Daarnaast wil ik tijdens het onderzoek met het volgende rekening houden: bewegingsverloop, crepitaties, sensatie van de patient en het eindgevoel/joint-play. Dit wil ik bereiken door aan het einde van mijn EFLP-1 stage bij minimaal tien ‘laag complex’  patiënten een fysiotherapeutisch onderzoek uit te voeren en een fysiotherapeutische diagnose te stellen.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage heb ik minimaal dertig keer een fysiotherapeutisch onderzoek uitgevoerd met daarbij een fysiotherapeutische diagnose. Ik heb voor de extremiteiten een schema gemaakt welke testen ik het best kan gebruiken.  

 

Bewijs:            VIDEO-patient Impingement (2,4GB)

                        Mini-CEX (zie hierboven)

                        Fysiotherapeutische testen

 

4 BEHANDELPLAN

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik met de patiënt (met betrekking op de Hulpvraag) een lange en meerdere korte termijndoelen opstellen. Dit wil ik bereiken door middel van shared decision making met de patiënt. Dit leerdoel heb ik bereikt op moment dat ik minimaal tien maal een behandelplan heb opgesteld.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage heb ik samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Een onderdeel hiervan is tijdens de anamnese (HV +PSK) en aan het eind van het consult bespreek ik met de patiënt wat de planning gaat worden voor de aankomende tijd.

                         

 

5 BEHANDELEN

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik het effectiviteit van de interventie kunnen monitoren. Dit wil ik bereiken door de beginsituatie van minimaal tien patiënt met behulp van evaluatieve testen in kaart te brengen en het effect van de interventie na elke vier weken te meten.

Ook wil ik met behulp van artrokinematica de patiënt kunnen behandelen waarbij ik rekening houd met de rol/glij techniek bij een convex botstuk (tegenovergesteld) en de schommel/schuif techniek bij een concaaf botstuk (gelijkgericht). Dit leerdoel heb ik behaald als ik dit bij tien patiënten heb kunnen toepassen, bij minimaal vijf verschillende gewrichten.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage maak ik altijd gebruik van evaluatieve testen zodat ik na mijn behandeling kan meten wat het effect is (zoals een ABO of PBO).

- Ik heb artrokinematica bij minimaal dertig behandelingen toegepast bij de volgende gewrichten Enkel, Knie, Heup, Pols, Elleboog en Schouder. Ik heb ook een artro schema gemaakt om mijzelf goed voor te bereiden.

 

Bewijs:            VIDEO-patient 1 (Kaltenborn: schouderklachten-Rol-Glij)

                        VIDEO-patient 2 (oefentherapie MS) (300mb)

                        Artroschema

 

6 BEHANDELING AFSLUITEN

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik een behandeltraject kunnen afsluiten. Dit wil ik bereiken door met minimaal drie patiënten te evalueren over het behandeltraject en eventueel afspraken te maken over het vervolg traject zonder toezicht van de fysiotherapeut.

- Ik heb tijdens mijn EFLP-stage tien patiënten afgesloten. Tijdens het afsluiten heb ik gevraagd of de patiënt tevreden is en dat ik over drie weken de patiënt even bel om te vragen hoe het gaat.

 

7 VERSLAGLEGGIN EN COMMUNICATIE

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik kunnen rapporteren naar de huisarts en de zorgverzekeraar.  Dit wil ik bereiken door minimaal tien maal een eindverslag te schrijven gericht naar de huisarts en altijd het fysiotherapeutisch handelen te kunnen onderbouwen naar de zorgverzekeraar via elektronisch patiëntendossier FRM (FysioRoadMap), zoals dit verwacht wordt van een pluspraktijk.

- Tijdens mijn EFLP1-stage heb ik gewerkt met intramed en FRM in het begin van mijn stage had ik hier wel moeite mee omdat ik ook niet zoveel tijd had om de patiënten in te voeren. Aan het eind van mijn stage ging dit wel sneller, maar ben ik van mening dat de zorgverzekeraar te veel aan rapportages verwacht.

 

Bewijs:                        Rapport naar de huisarts 1 en 2

8 ADVISEREN EN PREVENTIEF HANDELEN

Tijdens mijn EFLP1-stage van 17 april tot 29 juni wil ik patiënten kunnen attenderen op zijn of haar gezondheidsdeterminanten. Dit wil ik bereiken door de coping stijl van de patiënt te verbeteren door middel van het informeren en adviseren en/of door middel van de zes fasen van gedragsverandering toe te passen (transtheoretical model of change; 1. precontemplation, 2. contemplation, 3. preparation, 4. action, 5. maintenance, and 6. Termination/Relapse) en de patiënten bewust te maken van zijn of haar ongezonde leefstijl. Dit leerdoel heb ik bereikt als ik minimaal vijf interventie met betrekking tot gedragsverandering heb uitgevoerd.

- Tijdens mijn EFLP-1 stage heb ik precies vijf patiënten behandeld met behulp van het transtheoretical model of change.

 

9 PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

1. Tijdens mijn EFLP1 stage wil ik een EPD zoals intramed & FRM compleet eigen maken. Dit wil ik bereiken door tijdens mijn stage zoveel mogelijk patiënten in het dossier te verwerken waardoor ik aan het einde van mijn EFLP1 stage dit zelfstandig kan uitvoeren.

- Ik kan nu zelfstandig te werk met Intramed & FRM, maar het is nog niet compleet eigen.

 

2. Tijdens mijn EFLP1 stage wil ik zoveel mogelijk werken aan de competentie fysiotherapeutisch handelen. Dit wil ik bereiken door vooraf met mijn stage begeleider hier duidelijke afspraken over te maken. Mijn einddoel van EFLP1 is dat ik zoveel mogelijk fysiotherapeutische handelingen zelfstandig mag en kan uitvoeren.​

- Ik heb veel gewerkt aan de competentie fysiotherapeutisch handelen. Bijna elke patiënt heb ik zelfstandig onder toezicht mogen behandelen en later ook zonder toezicht. (Niveau 6 van vertrouwen)

 

3. Mijn doelstelling is om aan het einde van EFLP1 het vertrouwensniveau 5 te behalen en minimaal niveau 2 op alle competenties te scoren volgens Dreyfus Dit doel wil ik bereiken door wekelijks te evalueren met mijn stagebegeleider en mijzelf tussentijds te laten beoordelen in week 6.

 -Tijdens mijn eerst evaluatie in week drie scoorde ik niveau 4 van vertrouwen aan het eind van mijn stage heb ik zelfstandig patiënten mogen behandelen en scoor ik niveau 6 van vertrouwen

AFC AJAX

Tijdens mijn AJAX cursus Jaar 1, Jaar 2 en teamstage wil ik minimaal tien keer een mobilisatie technieken (Arthrokinematica) toepassen alle gewrichten. Dit wil ik bereiken door een teamstage te lopen bij AJAX en minimaal dertig keer de rol-glij techniek toe te passen.

 

Tijdens mijn AJAX teamstage wil ik het tapen compleet eigen maken, dit leerdoel heb ik bereikt als ik minimaal tien keer een gewricht heb getaped: Teen, enkel, knie, pol, duim, elleboog

EFLP-2 (START BEKWAAM FYSIOTHERAPEUT)

Eindbeoordeling EFLP-2 SMC Fysiomed Cijfer: 9/10

Bewijs: Stageverslag EFLP-2 (te groot bestand 190MB, op verzoek kan dit via wetransfer worden verzonden)

Betreft eindniveau (start bekwaam fysio)

Aanbevelingsbrief Mobilis

Aanbevelingsbrief SMC Fysiomed

1 SCREENING:

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik DTF-patiënten kunnen screenen. Dit wil ik bereiken door minimaal twintigmaal een screening af te nemen waarin ik de Hulpvraag, het Beloop, het Patroon, Tractus anamnese en ook de (specifieke) Rode Vlaggen uitvraag. Ik wil mijzelf vooral verbeteren in het afnemen van de tractus anamnese, dit wil ik door mijn stagebegeleider laten toetsen tijdens mijn mini-CEX om de vier weken.  Aansluitend wil ik een initiële hypothese stellen en een uitspraak kunnen doen over de patiënt of deze pluis of niet-pluis is. Ik heb dit leerdoel behaald als mijn stagebegeleider mij minimaal niveau zes geeft van vertrouwen (Tabel 2.1: Vertrouwensniveau)

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik twintigmaal een screening afgenomen bij nieuwe patiënten. De screening heb ik eerst geoefend met behulp van een stappenplan en later zonder hulp. Tijdens mijn mini-CEX heb ik niet lager gescoord dan een acht. Screening beoordeeld met niveau zes van vertrouwen (Bijlage B: mini-CEX; Bijlage J: Beoordeling).

 

2 ANAMNESE:

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik direct gestructureerd een anamnese kunnen afnemen.  Dit wil ik bereiken door tijdens mijn anamnese, zes dimensies uit te vragen. Ezelsbrug die ik hiervoor gebruik is de VALTIS; de voorgeschiedenis, de aard of karakter van de klacht, de lokalisatie en eventuele uitstraling, het ontstaan van de klacht, het beloop in de tijd, de ernst van de klacht. Daarnaast wil ik na mijn anamnese altijd een bijgestelde hoofd hypothese stellen. Ik wil dat mijn stagebegeleider mij beoordeeld via een mini-CEX om de vier weken op mijn klinisch redeneren. Ik heb dit leerdoel behaald als mijn stagebegeleider mij minimaal niveau zes geeft van vertrouwen en ik de laatste drie weken van mijn stage zelfstandig DTF-patiënten mag zien.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik achttienmaal een anamnese afgenomen bij een DTF-patiënt. De laatste drie weken heb ik zelfstandig mijn anamnese mogen doen bij DTF-patiënten. Tijdens de anamnese maak ik gebruik van het RPS-model. Tijdens mijn mini-CEX heb ik niet lager gescoord dan een acht voor mijn anamnese. Anamnese beoordeeld met niveau zes van vertrouwen (Bijlage B: mini-CEX; Bijlage J: Beoordeling).

 

3 ONDERZOEK:

1. Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik na mijn bijgestelde hypothese direct een relevante specifieke en/of een sensitieve test kunnen uitvoeren en interpreteren. Daarnaast wil ik tijdens het onderzoek met het volgende rekening houden: bewegingsverloop, crepitaties, sensatie van de patiënt en het eindgevoel/joint-play. Dit wil ik bereiken door aan het einde van mijn EFLP-2 stage bij minimaal twintig ‘gemiddeld/hoog complex’ patiënten (voorbeeld: unhappy triad) een fysiotherapeutisch onderzoek uit te voeren en een fysiotherapeutische diagnose te stellen en een uitspraak te mogen doen of ik bewust bekwaam of bewust onbekwaam ben.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik minimaal dertig keer een fysiotherapeutisch onderzoek uitgevoerd met daarbij een fysiotherapeutische diagnose (Bijlage I: Patiëntendossier en Behandelplan).

2. Aan het eind van mijn EFLP2-stage wil (top)sporters kunnen testen op RTP ‘Return to Play’.  Dit zijn fysieke testen die worden gedaan bij bv. voetballers die na en tijdens het revalidatietrajact getest worden om mogelijk weer het veld op te mogen en te spelen. Dit leerdoel heb ik behaald als de testen die gedaan worden bij Fysiomed voor voetballers en marathonlopers, ik zelfstandig mag uitvoeren en kan interpreteren.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik viermaal RTP testen afgenomen bij sporters. Schema van deze testen is te vinden in Bijlage K: Baseline Physical Testing.

3. Ook wil ik sporters kunnen screening op stabiliteit en mobiliteit met behulp van FMS (Functional Movement Screening). Dit leerdoel heb ik bereikt als ik de FMS kan uitvoeren en kan interpreteren bij minimaal drie patiënten.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik FMS uitgevoerd bij sporters dit is een van de testen die worden gedaan bij RTP (Bijlage K: Baseline Physical Testing). Voordat ik deze testen mocht afgenomen ben ik beoordeeld hoe ik deze testen uitvoer door een collega die dat al jaren doet.

 

4 BEHANDELPLAN:

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik met de patiënt (met betrekking op de Hulpvraag) een lange en meerdere korte termijndoelen opstellen. Dit wil ik bereiken door middel van shared decision making met de patiënt. Dit leerdoel heb ik bereikt op het moment dat ik minimaal vijfmaal een behandelplan/periodesering heb opgesteld samen met de patiënt.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage heb ik samen met de patiënten een behandelplan opgesteld tijdens het eerste consult. Een onderdeel hiervan is het bespreken van de lange en kort termijn doelstellingen. Ik heb ongeveer twintig trainingsschema gemaakt via het onlineprogramma YIN.

 

5 BEHANDELEN:

1.Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik de effectiviteit van de interventie kunnen monitoren. Dit wil ik bereiken door de beginsituatie van minimaal tien patiënten met behulp van evaluatieve testen in kaart te brengen en het effect van de interventie te meten.

- Tijdens mijn EFLP-2 stage maak ik altijd gebruik van evaluatieve testen zodat ik na mijn behandeling kan meten wat het effect is (zoals een ABO of PBO).

2. Ook wil ik met behulp van artrokinematica de patiënt kunnen behandelen waarbij ik rekening houd met de rol/glij techniek bij een convex botstuk (tegenovergesteld) en de schommel/schuif techniek bij een concaaf botstuk (gelijkgericht). Dit leerdoel heb ik behaald als ik Kaltenborn regel bij twintig patiënten heb kunnen toepassen, bij minimaal de volgende gewrichten: Enkel, Knie, Heup, Schouder en Elleboog.

- Ik heb minimaal vijftig keer artrokinematica toegepast bij de volgende gewrichten enkel, knie, heup, pols, elleboog en schouder.

3. Tijdens mijn EFLP-2 stage bij Fysiomed wil ik mijn kennis op het gebied van preventie training bij voetballers en marathonlopers vergroten. Dit wil ik bereiken door samen met mijn stagebegeleider opbouwende krachtschema’s samen te stellen. Dit leerdoel heb ik behaald als ik aan het einde van mijn stage dit zelfstandig mag uitvoeren met de patiënt.

- Tijdens mijn stage mocht ik al snel zelfstandig trainingsschema’s maken via het programma YIN. Dit komt omdat ik al drie jaar ervaring heb in het geven van personal training aan bekende en niet-bekende Nederlanders.

 

6 BEHANDELING AFSLUITEN:

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik een behandeltraject kunnen afsluiten. Dit wil ik bereiken door met minimaal vijf patiënten te evalueren over het behandeltraject en eventueel afspraken te maken over het vervolgtraject in vorm van bewegen zonder toezicht van de fysiotherapeut.

- Tijdens mijn EFLP-2 heb ik acht patiënten afgesloten. Tijdens het afsluiten heb ik de patiënttevredenheid in kaart gebracht door hierover met de patiënt te evalueren. Ik adviseer altijd om door te trainen in de gym van Fysiomed, mochten er dan opnieuw klachten voordoen dan zijn alle fysiotherapeuten en specialisten altijd dichtbij.

 

7 VERSLAGLEGGIN EN COMMUNICATIE;

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik kunnen rapporteren naar specialisten, de huisarts en de zorgverzekeraar.  Dit wil ik bereiken door minimaal vijfmaal een eindverslag te schrijven gericht naar de specialisten/huisarts en altijd het fysiotherapeutisch handelen te kunnen onderbouwen naar de zorgverzekeraar via elektronisch patiëntendossier Intramed. Dit leerdoel heb ik behaald als ik minimaal vijf verwijzingen in mijn eindverslag kan toevoegen.

- Tijdens mijn EFLP2-stage heb ik gewerkt met intramed. Ik heb vijfmaal een overdracht geschreven naar een specialist (Bijlage E: Overdracht).

 

8 ADVISEREN EN PREVENTIEF HANDELEN:

Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 juni wil ik patiënten kunnen attenderen op zijn of haar gezondheidsdeterminanten. Dit wil ik bereiken door de coping stijl van de patiënt te verbeteren door middel van het informeren en adviseren en/of door middel van de zes fasen van gedragsverandering toe te passen (transtheoretical model of change; 1. precontemplation, 2. contemplation, 3. preparation, 4. action, 5. maintenance, and 6. Termination/Relapse) en de patiënten bewust te maken van zijn of haar ongezonde leefstijl. Dit leerdoel heb ik bereikt als ik minimaal vijf interventie met betrekking tot gedragsverandering heb uitgevoerd.

- Voor het toepassen van gedragsverandering heb ik het transtheoretical model of change toegepast bij vijf patiënten.

 

9 PERSOONLIJKE ONTWIKKELING:

1. Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik een EPD Intramed compleet eigen maken. Dit wil ik bereiken door tijdens mijn stage zoveel mogelijk patiënten in het dossier te verwerken waardoor ik aan het einde van mijn EFLP-2 stage dit zelfstandig kan uitvoeren. Dit leerdoel heb ik bereikt als ik minimaal tienmaal een intake en twintig SOAP (Subjectief, Objectief, Actie, Plan) verslagleggingen heb toegevoegd op Intramed.
- Alle patiënten die ik heb behandeld heb ik verwerkt in het EPD. De voorgang heb ik altijd in kaart gebracht met behulp van de SOAP (Bijlage I: Patiëntendossier)

2. Tijdens mijn EFLP2-stage van 4 september tot 4 februari 2018 wil ik zoveel mogelijk werken aan de competentie fysiotherapeutisch handelen. Dit wil ik bereiken door vooraf met mijn stagebegeleider hier duidelijke afspraken over te maken. Mijn einddoel van EFLP-2 is dat ik zoveel mogelijk fysiotherapeutische handelingen (waaronder, Klinimetrie, Mulligan, Kaltenborn, Dwarse fricties en fysieke preventie/revalidatie training) zelfstandig mag en kan uitvoeren.

- De laatste drie weken van mijn stage heb ik zelfstandig mogen behandelen. Tijdens het behandelen heb ik gebruik gemaakt van de Mulligan, Kaltenborn, dwarse fricties technieken en heb ik tijdens het lichamelijk onderzoek gebruik gemaakt van de meest recente klinimetrie uit het boek ‘Orthopedic Phyisical Examination Tests’ van Chad Cook.

 

3. Mijn doelstelling is om aan het einde van EFLP-2 minimaal het vertrouwensniveau 6 te behalen (Tabel 2.1: Vertrouwensniveau) zoals tijdens mijn EFLP-1 stage en minimaal niveau 3 (startcompetent) op alle competenties te scoren volgens Dreyfus (Bijlage A) Dit doel wil ik bereiken mijzelf tussentijds te laten beoordelen met behulp van een mini-CEX.

- Aan het eind van mijn EFLP-2 stage heb ik niveau zes van vertrouwen op alle competenties gescoord en heb ik een contract gekregen bij SMC Fysiomed (Bijlage J). In bijlage C schrijven twee onafhankelijke fysiotherapiepraktijken wat zij van mij vinden als fysiotherapeut/collega en waarom ik op dit moment al een start bekwaam fysiotherapeut ben.

Verkort 10wk EFLP-3 Teding van Berkhout (Professioneel Fysiotherapeut)

Eindbeoordeling EFLP-3 Teding van Berkhout Cijfer: 8/10

 

1 SCREENING:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik DTF-patiënten kunnen screenen. Dit wil ik bereiken door tienmaal een screening af te nemen waarin ik de Hulpvraag, het Beloop, het Patroon, Tractus anamnese en ook de juiste (specifieke) Rode Vlaggen per regio uitvraag. Ik wil mijzelf vooral verbeteren in het juist gestructureerd afnemen van de tractus anamnese per regio, dit aspect van de screening beheers ik het minst. Dit leerdoel wil ik bereiken door me te verdiepen in de tractus anamnese en de screening door mijn stagebegeleider elke week te laten toetsen tijdens een mini-CEX.  Dit leerdoel heb ik bereikt als ik aan het einde van mijn stage vertrouwensniveau zes behaal. 

 

2 ANAMNESE:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik laten zien dat ik gestructureerd een anamnese kan afnemen aan minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën (zie hoofdstuk 2, voor verschillende patiëntencategorieën).  Het aspect waar ik de meeste moeite mee heb is structuur tijdens de anamnese. Hiervoor heb ik voor mezelf een gestructureerd format gemaakt, maar in de praktijk wil ik niet als een robot het format volgen, maar als ik dat niet doe ben ik bang dat ik iets vergeet. Ik wil mijzelf vooral verbeteren in het aanpassingsvermogen tijdens het afnemen van de anamnese, zonder dat ik belangrijke punten vergeet. Ik wil dat mijn stagebegeleider mij beoordeeld via een mini-CEX hoe ik een anamnese gestructureerd doorloop zonder dat ik ‘lijstjes’ afneem. Daarnaast wil ik dat mijn stagebegeleider mij beoordeeld op het klinisch redeneren bij patiëntencategorieën zoals beschreven in 2.3 in het bijzonder. Ik heb dit leerdoel behaald als mijn stagebegeleider mij niveau zes geeft van vertrouwen bij minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën.

 

3 ONDERZOEK:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik na mijn bijgestelde hypothese direct een relevante specifieke en/of een sensitieve test kunnen uitvoeren en interpreteren. Daarnaast wil ik tijdens het onderzoek met het volgende rekening houden: bewegingsverloop, crepitaties, sensatie van de patiënt en het eindgevoel/joint-play. Dit wil ik bereiken door aan het einde van mijn EFLP-3 stage bij minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën een fysiotherapeutisch onderzoek uit te voeren en een fysiotherapeutische diagnose te stellen en een uitspraak te mogen doen over de behandelbare grootheden.  Daarnaast wil ik ook een uitspraak kunnen doen of ik bewust bekwaam of bewust onbekwaam ben. Dit leerdoel heb ik behaald als mijn stagebegeleider mij niveau zes geeft van vertrouwen bij minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën.

 

4 BEHANDELPLAN:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik met de patiënt (met betrekking op de Hulpvraag) een lange en meerdere korte termijndoelen opstellen. Dit wil ik bereiken door middel van ‘shared decision making’ met de patiënt. Ik wil mijzelf verbeteren in het communiceren met de patiënt, goed leren luisteren en samen tot een behandelplan komen. Tijdens het opstellen van een behandelplan wil ik de beginsituatie kunnen inschatten van de patiënt en een uitspraak doen of het een low/medium/high patiënten profiel betreft. Mijn intra-beoordeling wil ik meten met mijn stagebegeleider, dit wil ik bereiken door over minimaal vijf patiënten te evalueren. Dit leerdoel heb ik bereikt op het moment dat ik vijfmaal een behandelplan/periodesering heb opgesteld bij minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën en mijn stagebegeleider mij niveau zes geeft van vertrouwen.

 

5 BEHANDELEN

  1. Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik het effect van de interventie kunnen monitoren bij minimaal vijf verschillende patiëntencategorieën. Dit wil ik bereiken door de beginsituatie van vijf patiënten met behulp van evaluatieve testen in kaart te brengen en het effect van de interventie te meten.

  2. Ook wil ik met behulp van artrokinematica de patiënt kunnen behandelen waarbij ik rekening houd met de rol/glij techniek bij een convex botstuk (tegenovergesteld) en de schommel/schuif techniek bij een concaaf botstuk (gelijkgericht). Dit leerdoel heb ik behaald als ik ‘Kaltenborn regel’ bij tien patiënten heb kunnen toepassen. Bij het mobiliseren van de de volgende gewrichten heb ik weinig ervaring; voetwortelbeentjes, elleboog, pols, handwortelbeentjes en het mobiliseren van de rug.

  3. Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil mijzelf meer verdiepen in patiënten met comorbiditeiten. Dit betekent dat ik meer kennis krijg over minimaal vijf patiëntencategorieën die veel voorkomen in de praktijk. Dit wil ik bereiken door de vijf meest voorkomende comorbiditeiten die in de praktijk voorkomen uit te werken en deze patiënten ook te behandelen in vorm van fysiotherapie en oefentherapie.

  4. Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik minimaal drie keer een specifiek beweegprogramma geven aan minimaal twee verschillende patiëntencategorieën. Ik sta graag voor de groep en ik geef naast mijn studie groepstraining en personal training aan ‘gezonde’ cliënten. Ik ben minder ervaren in het geven van groepstraining aan patiënten met bv. comorbiditeiten.   Daarnaast heb ik deze leerdoelen behaald als mijn stagebegeleider mij niveau zes geeft van vertrouwen.

 

6 BEHANDELING AFSLUITEN:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik een behandeltraject kunnen afsluiten. Tijdens mijn vorige stages heb ik amper behandeltrajecten afgesloten. Ik wil minimaal drie keer een behandeltraject afsluiten in het DPD en indien mogelijk met de patiënt zelf. Dit leerdoel heb ik behaald als mijn stagebegeleider mij niveau zes geeft van vertrouwen.

 

7 VERSLAGLEGGIN EN COMMUNICATIE:

  1. Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik formeel kunnen rapporteren naar specialisten, de huisarts en de zorgverzekeraar.  Dit wil ik bereiken door driemaal een overdracht te schrijven naar een huisarts, specialist of mede collega.

  2. Aan het eind van mijn stage wil ik minimaal drie verschillende typen patiënten het beloop het behandeltraject in kaart brengen. Dit wil ik bereiken door alle consulten te monitoren door middel van SOEP (Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan) verslaglegging in FRM (FysioRoadMap).

  3. Daarnaast heb ik dit leerdoel bereikt als ik niveau zes van vertrouwen krijg van mijn stagebegeleider.

8 ADVISEREN EN PREVENTIEF HANDELEN:

Tijdens mijn EFLP-3 stage van 12 maart tot 25 mei 2018 wil ik patiënten kunnen attenderen op zijn of haar gezondheidsdeterminanten. Dit wil ik bereiken door de coping stijl van de patiënt te verbeteren door middel van het informeren en adviseren en/of door middel van de zes fasen van gedragsverandering toe te passen (transtheoretical model of change; 1. precontemplation, 2. contemplation, 3. preparation, 4. action, 5. maintenance, and 6. Termination/Relapse) en de patiënten bewust te maken van zijn of haar ongezonde leefstijl of verkeerde coping strategie. Het bewust worden moet vanuit de intrinsieke motivatie van de patiënt komen en dat is alleen haalbaar met de juiste gesprek strategieën.  Dit leerdoel heb ik bereikt als ik minimaal drie interventies met betrekking tot gedragsverandering heb uitgevoerd bij patiënten waarvan de intrinsieke motivatie is verbeterd. Daarnaast heb ik dit leerdoel bereikt als ik niveau zes van vertrouwen krijg van mijn stagebegeleider.

9 PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Tijdens mijn EFLP-3 kwam het accent vooral te liggen op mijn persoonlijke leerdoelen. Alle overige competenties waren al niveau zes start bekwaam.  De volgende leerdoelen maken mij een professioneel fysiotherapeut.

  1. Leerdoel: Ik vind het moeilijk om te reflecteren om wie ik ben als persoon. Ik vind het ook moeilijk om over mijn gevoel te praten en als ik dit zou moeten uitdrukken in hoeverre ik hierin belemmerd ben dan geef ik een 10/10 op de NRS aan. Ik wil aan dit leerdoel werken omdat ik merk dat ik het gevoel negeer en ik hierdoor niet 100% empathisch ben voor de patiënt. Ik wil elke week een STARRT-reflectie (Situatie, Taak, Acties, Resultaat, Reflectie & Transfer) schrijven over een complexe patiënt/cliënt die ik heb gezien en aan het eind van mijn stage wil ik voor mijzelf een 4/10 op de NRS scoren.
    - Ik heb zes STARR Reflecties geschreven in complexe situaties, ook heb ik dit geevalueerd met mijn stagebegeleider(s).​ Door elke week mijn reflecties te evalueren vind ik het nu makkelijker om over mijn gevoel te praten en mijn beweegredenen te onderbouwen tijdens deze situaties.
    - Dit is de competentie waar je afgelopen periode bij ons aan hebt gewerkt. Hiervoor heb je bij aanvang 3 heldere leerdoelen geformuleerd en middels reflectieverslagen je ontwikkelingen hierop aantoonbaar gemaakt. Je hebt een zeer actieve leerhouding hierin getoond en hierdoor deze competentie zeer nadrukkelijk verbeterd van een onvoldoende naar nu een goed! Complimenten Niveau zes - Caspar

  2. Leerdoel: Ik heb altijd het gevoel dat ik moet presteren en geen fouten mag maken. Ik weet niet zo goed waar dit vandaan komt, want ik kan alleen maar beter worden als ik fouten durf te maken. Soms neem ik te veel hooi op mijn vork en dit doet de emmer dan overlopen, maar toch vind ik deze ‘rush’ fijn. Ik merk alleen dat ik niet meer goed kan filteren en raak dan afgeleid of snel geïrriteerd als ik bijvoorbeeld met een patiënt/cliënt in gesprek ben. Overigens heb ik dit niet alleen met cliënten, maar ook bij vrienden om mij heen. Ik ben dan met mijn gedachte niet helemaal 100% bij, maar bijvoorbeeld bij andere zaken die ik moet regelen. Ik wil voor mijzelf een prioriteitenlijst maken, omdat ik merk dat als bij mij op prioriteit nummer één komt en aan het eind van mijn stage wil ik mijn week inplannen waarin ik maximaal 50 uur werk.
    - Qua prioriteiten gaf mijn verstand wat anders aan dan mijn gevoel. Ik wil namelijk veel inzetbaar zijn voor SMC Fysiomed en AFC Ajax en minder tijd besteden aan mijn EFLP-3 stage en verplichtingen van de Hogeschool. Het resultaat is dat het niet gelukt is om maximaal 50 uur in te plannen. Maar door het verkort stagetraject was dit nog te overzien.

  3. Leerdoel: Tijdens mijn stage wil ik werken aan mijn professioneel gedrag. Ik merk dat ik liever beoordeeld wordt op mijn manier van handelen of door een tentamen te maken, dan dat ik word beoordeeld wie ik ben als persoon.  Ik wil elke week beoordeeld worden met behulp van een mini-CEX op mijn professioneel gedrag. Ik wil vooral beoordeeld worden op mijn empathisch vermogen, mijn verbale en non verbale communicatie en of ik kan levelen met de patiënt/cliënt (het narratief redeneren). Mini-CEX wordt daarom ook in combinatie met figuur 2.1 beoordeeld door mijn stagebegeleider. Aan het eind van mijn stage wil ik in mijn stageverslag kunnen vertellen wie ik ben als persoon en als professioneel fysiotherapeut. Dit wil ik vergelijken met wat de praktijk van mij vindt door aan iedere college te vragen om mij in drie woorden te omschrijven. Ik wil monitoren of mijn imago overeenkomt met wat collega’s denken,
    - Tijdens mijn EFLP-3 stage ben ik vier keer beoordeeld door middel van een mini-CEX waarbij het accent lag op professionaliteit. Aan het eind van mijn stage heb ik tijdens de vergadering gevraagd om mij te omschrijven. Hieronder wat mijn collega's van mij vinden. 
    - Chesley we hebben je leren kennen als een zeer actieve energieke college. Ondanks je drukke prive en werkbestaan heb je bij ons een 110% inzet getoond om de “extra” 10 weken stage tot een goed einde te brengen. Je mag trots zijn op jezelf, je hebt jezelf durven open te stellen en hierdoor vooral binnen je persoonlijke ontwikkeling goed op jezelf als “Fysiotherapeut” weten te reflecteren. Je tomeloze energie straal je naar anderen uit en deze eigenschap gaat je in het vak ver brengen. Veel succes met je carriere en hopelijk tot ziens. Anke en Caspar 

Bewijs: STARR REFLECTIES

Bewijs: Profilering >8 EC's

Bewijs: SOEP AFC Ajax

Bewijs: Mobility Flow Video

KNGF Competentiegebieden

© SINCE 2015 by CHESLEY TEN OEVER

bottom of page