top of page

Competentie 2: Communiceren

Teneinde een hoge kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen, zowel voorafgaand als tijdens de interventie, onderhoudt de fysiotherapeut een effectieve relatie met de cliënt en zijn naasten en/of andere betrokken. De kern van het competentiegebied communicatie betreft het opbouwen van een vertrouwensrelatie en een effectieve informatie uitwisseling. De fysiotherapeut communiceert op heldere, transparante, effectieve en efficiënte wijze met zijn cliënt. Het gaat daarbij om zowel verbale als non-verbale communicatie.

 

Om bekwaam te worden in deze competentie moet ik als fysiotherapeut in spe verbanden kunnen leggen tussen medische kennis over aandoeningen en of deze aandoeningen beïnvloedbaar zijn door middel van fysiotherapie (klinisch redeneren).

 

Deskundigheid staat centraal bij de fysiotherapeut. Fysiotherapeut moet goed de ernst van de aandoening of situatie van de patiënt kunnen inschatten en daar de behandeling op kunnen aanpassen. Alle behandelingen zijn evidence-based en hier mag alleen op afgeweken worden als de fysiotherapeut dit kan onderbouwen door middel van ervaring. Alles verloopt in overleg met de patiënt. Daarnaast is de fysiotherapeut op de hoogte van recente artikelen die betrekking hebben op de patiëntengroep die hij of zij begeleid.

 

De Fysiotherapeut moet door middel van een screening en eventueel een anamnese zeker zijn of hij of zij de patiënt kan helpen (pluis/niet-pluis). De hulpvraag speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wel moet de fysiotherapeut altijd andere potentiele hypotheses in zijn achterhoofd houden omdat de fysiotherapeut niet over apparatuur beschikt dat honderd procent zekerheid kan garanderen. Als de situatie niet-pluis is, dan is de fysiotherapeut onbekwaam en dan verwijst hij of zij de patiënt terug of door een naar een specialist.

 

Daarnaast moet de patiënt zich op zijn gemak voelen en kan het zijn dat de patiënt vertrouwelijke informatie overbrengt aan de fysiotherapeut. Integriteit staat hoog in het vaandel.

 

Hieronder staan alle indicatoren omschreven, alle indicatoren die rood zijn gemarkeerd moet ik nog behalen om bekwaam te worden voor de competentie ‘Communiceren’.

Reflectie Communiceren

Als ik reflecteer op de competentie communiceren dan kan ik concluderen dat ik nog moeite heb met complexe patiënten die volledig zijn gesomatiseerd met illness beliefs zijn genesteld. Ik vind het dan moeilijk om narratief te redeneren en te levelen met deze patiënten. Tijdens mijn stage schrijf ik elke week een STARRT-reflectie over een complexe patiënt. In mijn reflectie schrijf ik waarom dit een complexe patiënt voor mij is geweest. Zie STARRT-reflectie

Bewijs: FRM anoniem patientdossier

 

De fysiotherapeut bouwt een effectieve behandelrelatie met de cliënt op

2.1.1 Heeft gedurende het hele zorgverleningsproces een verstandhouding met de cliënt die gekenmerkt wordt door respect, empathie, ontvankelijkheid, vertrouwelijkheid en gevoel van veiligheid.

- Tijdens het eerste gesprek stel ik de patiënt gerust door op een rustige manier de patiënt uit te leggen wat de bedoeling is.

2.1.2 inventariseert wensen en behoeften van de cliënt en zijn naasten in relatie tot de oplossing van het probleem.

- Tijdens de anamnese vraag ik door op omgevingsfactoren zodat indien nodig de patiënt kan worden geholpen door zijn naasten.

2.1.3 informeert, stimuleert, corrigeert en toont grens stellend gedrag met inachtneming van de culturele diversiteit, zonder dat dit afbreuk doet aan de professionele relatie tussen de therapeut en de cliënt.

- Tijdens mijn EFLP-3 stage heb ik een patient geinformeert. patient wou graag ingetaped worden, maar ik heb mevrouw ervan overtuigd dat dit geen meerwaarde is voor het herstel. hierover heb ik een STARR reflectie geschreven. 

2.1.4 weet wanneer hij gebruik moet/kan maken van een tolk of moet doorverwijzen naar een collega in verband met een taal barrière.

- Ik heb een anamnese afgenomen bij een mevrouw met een taal barriere tijdens mijn zomerstage in het AMC. Haar kinderen vertaalde Nederlands naar Arabisch. Ook heb ik gebruik gemaakt van de app 'Vertalen' op mijn telefoon. Het werd een soort hetero-anamnese 

2.1.5 stimuleert de verantwoordelijkheid van de cliënt voor de oplossing van het probleem in een goede afweging van de draagkracht van de cliënt en stimuleert zelfmanagement

- Tijdens het bepalen van behandeldoelstellingen, probeer ik een goede inschatting te maken over de kennis van de patiënt betreffende de aandoening. Hierbij stimuleer ik de patiënt om (indien mogelijk) zijn ongezonde en inactieve leefstijl te verbeteren d.m.v. alle BRAVO-aspecten.

 

2.2 De fysiotherapeut luistert en verkrijgt doelmatig en doeltreffend cliëntinformatie en respecteert hierbij de privacy

2.2.1 kiest en legitimeert gesprekstechnieken en voert deze uit met cliënt, naasten en andere betrokkenen.

- Tijdens het gesprek probeer ik zo minimaal mogelijk aan het woord te zijn en het gesprek te sturen door middel van open en gesloten vragen (E-in en E-Ex).

2.2.2 kiest en legitimeert een vorm van communicatie met cliënt, naasten en andere betrokkenen.

- Ik maak een inschatting wat de patiënt als prettig ervaart. Eerste behandeling is vaak formuleren dan vervolg behandelingen.

 

2.3 De fysiotherapeut bespreekt de informatie over doelen en behandeling met cliënt, zijn naasten en/of andere betrokkenen.

2.3.1 - voert, indien nodig, op methodische wijze ook gesprekken met naasten en/of andere betrokkenen van de cliënt, afgestemd op de taalvaardigheid en de belevingswereld van de gesprekspartner.

- zie 2.1.4

2.3.2 begeleidt de cliënt, naasten en andere betrokkenen in de vaststelling van de doelen en de behandelkeuze.

- Tijdens mijn zomerstage in het AMC heb ik ook samen met de familie van een patient behandeldoelen opgesteld.

2.3.3 komt een behandelovereenkomst (informed consent) overeen met cliënt, naasten en/of andere betrokkenen.

- Tijdens mijn verdiepende opdracht heb ik een informed consent gemaakt voor alle deelnemers die mee wouden doen aan het  beweegprogramma (Bewijs: Informed consent)

 

2.4 De fysiotherapeut doet adequaat mondeling en schriftelijk verslag over de cliënt

2.4.1 verzorgt de verslaglegging volgens geldende wet- en regelgeving voor medebehandelaars, zorgverzekeraar en andere betrokkenen.

- Tijdens het inleveren van mijn WVO heb ik dit ook volgens de KNGF regelgeving geschreven (bewijs: WVO-verslag1)

2.4.2 draagt, indien van toepassing, zorg voor schriftelijke verslaglegging aan de verwijzer

- In FLP1 (Bewijs: MW1_MTSS) en FLP2 heb ik samen met mijn projectgroep een verslag geschreven dat gericht was naar de probleemstelling van de opdrachtgever.(Bewijs: MW2_COPD)

2.4.3 doet verslag aan anderen binnen en buiten de fysiotherapie indien de cliënt hiertoe toestemming heeft gegeven;

- aan andere disiplines tijdens het studium excellentie na ik een interview heb afgenomen bij een patient

2.4.4 verzorgt op geëigende wijze de verslaglegging over de voortgang en resultaten van de behandeling aan andere betrokken behandelaars

- er wordt altijd een begin meting een T1 en T2 meting gedaan die, patienten dossier stageverslag EFLP-3

 

2.5 Kritische en typerende beroepssituaties of vraagstukken

2.5.1 Cursussen en trainingen geven

- In FLP3 heb ik samen met mijn projectgroep een handboek geschreven voor twee nieuwe collega’s die weinig over de aandoening Carpaal Tunnel Syndroom weten.

2.5.2 Feedback geven en ontvangen

- Tijdens alle MW evaluaties heb ik feedback op elke groepsdeelnemers gegeven en heb ik ook feedback van alle groepsdeelnemers ontvangen. (Bewijs: Evaluatie MW)

2.5.3 Intercollegiaal Overleg

- Op elke donderdag heb ik samen met andere personal trainers en fysiotherapeuten een vergadering van drie uur om kennis met elkaar te delen.

2.5.4 Multidisciplinair overleg

- Tijdens het excellentie programma in FLP3 werk ik samen met een verpleegkundige, ergotherapeut en een oefentherapeut.

2.5.5 Presentaties geven

- Voor mijn afstudeeronderzoek voor de HBO opleiding 'leefstijl en Gezondheid' heb ik een presentatie moeten geven over de probleemstelling, methode en het resultaat. (Bewijs: Presentatie_scriptie)

2.5.6 Gesprek voeren met zorg verzekeraars

- Ik heb voor een patient met fibromyalgie uitgezocht of hiervoor een chronische indicatie voor is. hiervoor heb ik contact opgenomen met FBTO.

2.5.7 Elavator pitch

- Tijdens mijn sollicitatie voor 3SIXTY5 Personal training heb ik vooraf mijn sessie ene elavator pitch gegeven.

2.5.8 Voorlichting op het gebied van preventie

- Tijden mijn opleiding tot leefstijlcoach heb ik een beweegprogramma geschreven voor mensen met risico’s op hart en vaatziekten.

2.5.9 Zet motivational interviewing in daar waar gewenst

- Tijdens mijn HBO studie tot leefstijlcoach heb ik tijdens communicatie rolspellen gedaan met betrekking tot motivational interviewing.

 

2.6 Beroepsproducten en - diensten (voorbeelden)

2.6.1 Behandelovereenkomst

-AVG wetgeving iedereen moet een behandelovereenkomst tekenen (dit gebeurt bij teding van berkhout digitaal) 

2.6.2 Patiënt tevredenheid ‘s onderzoek uitvoeren

- Na het afsluiten van de therapie wordt er gevraagd of ik een vragenlijst mag opsturen om de tevredenheid in kaart te brengen.

2.6.3 Mondelingen communicatie

- Er wordt tijdens vergaderingen modeling met elkaar gecommuniceerd.

2.6.4 Ontslagbrief patiënt schrijven, bespreken en verantwoorden

-Bij complexe patienten maak ik een ontslagbrief gericht naar de patient en HA.

2.6.5 Second option aanvragen

- Tijdens mij EFLP-2 stage heb ik wat schouderpatienten gehad waarvan ik niet zeker wist of mijn therapie het meest efficitent was, ik heb mijn patient bij mijn collega ingepland voor een second option.

2.6.6 Schriftelijke communicatie naar andere zorgprofessionals, verzekeraars

- Als personal trainer bij 3SIXTY5 ben ik verantwoordelijk voor mijn clienten waarvan ik de hoofdtrainer ben. Als iemand een blessure heeft, dan verwijs ik de client naar de fysiotherapeut en communiceer ik samen met de fysiotherapeut welke oefeningen er gedaan mogen worden.

2.6.7 Verslagleggingsformulier / fysio roadmap

- Tijdens mijn EFLP-1 en EFLP-3 stage heb ik gewerkt met FRM.

2.6.8 Voorlichting verzorgen, materiaal implementeren (flyer, website, brochures, apps)

- Flyer gemaakt om een onderzoek te starten bij patienten met DM2 en overgewicht (Bijlagen: Flyer Spaarne)

2.6.9 Voorzitterschap van vergaderingen uitvoeren

- Ik was tijdens MW semester 1 de voorzitter.

2.6.10 Een sollicitatiebrief schrijven

- In de jaren heb ik verscheidene sollicitatie brieven geschreven (Bijlagen: Sollicitatiebrief)

2.6.11 Een functionerings- en beoordelingsgesprek voeren

- Als personal trainer heb ik met alle cliënten een voortgangsgesprek om de drie maanden (Bijlage: Voortgangsgesprek_3SIXTY5)

2.6.11 Een curriculum vitae maken

- zie CV (Bijlage: CV)

2.6.12 Een zorg inkoopgesprek voeren met de inkoper van de zorgverzekeraar

- niet gedaan tijdens mijn opleiding.

 

STARRT

Situatie: Wat speelde er

Ik heb een PT sessie gegeven aan een client van 3SIXTY5. De client vond het echter geen leuke trainen en vertelde dat hij liever getraind wou worden door een andere trainer.


Taak: Wat waren je taken?

Mijn taak was om de client te trainen, daarvoor was ik geinstrueerd door zijn Hoofd trainer.

Activiteiten: Wat heb je concreet gezegd of gedaan?

Ik heb gezegd dat ik het niet leuk vind dat hij dit zo tegen mij zegt omdat hij mij met zo'n opmerking beledigd terwijl ik mijn uiterste best doe. Ik heb een voorbeeld gegeven dat als ik naar de kapper ga, dat ik tijdens het knippen ook niet zeg dat ik de volgende keer naar een nadere kapper ga.


Resultaat: Wat gebeurde er daarna?

De client heeft gelijk zijn excusses aangeboden en vertelde dat hij het niet zo bedoelde. De client bleek geen goeie dag te hebben en we hebben na de sessie gelijk een nieuwe afspraak gepland.

 

Reflectie: 

Ik vind dat ik het goed heb opgepakt omdat ik duidelijk laat weten waar mijn grens ligt. Daarnaast heeft dit goed uitgepakt en is de client blij dat ik dat zo tegen hem heb gezegd.

 

Transfer: 

Als een patient dit tegen mij zou zeggen tijdens een fysiotherapeutische behandeling, dan zou ik precies hetzelfde hebben gezegd.

 

STARRT REFLECTIE 2

Situatie: Wat speelde er: Tijdens mijn mantelzorgstage bij de Wielewaal was ik 1 op 1 begeleider van een doof meisje van negen jaar met een cognitieve beperking tot drie jaar.
Taak: Wat waren je taken? Mijn taken waren om voor het kind te zorgen, met gebaren taal te communiceren en het kind een weekend te vermaken. Bij aanvang heb ik van haar moeder een ‘het naar bed gaan protocol’ gekregen met picto’s en evaluaties van voorgaande begeleiders.
Activiteiten: Wat heb je concreet gezegd of gedaan? In het begin was het moeilijk om met het kind te communiceren omdat dit voor mij de eerste keer was dat ik gebaren taal moest toepassen. Wel had ik tijdens de introductiedag het college inleiding gebarentaal gevolgd. Ik heb de volgende activiteiten met haar ondernomen; flessenvoetbal, kinderboerderij, stoepkrijten, weerballonnengevecht,  knutselen en het naar bed brengen.
Resultaat: Wat gebeurde er daarna? Naar mate de tijd verliep werd de communicatie steeds beter en begreep ze me ook steeds beter omdat ze mij ook na ging doen. Alles verliep goed, behalve het naar bed gaan. Ik kreeg  het idee dat ze dat expres deed alsof ze me niet begreep, maar dat zou ik denk ik ook doen als ik als kind niet naar bed wilde. Des nachts werd ze wakker en maakte ze ook alle andere kinderen wakker waardoor ik twee dagen amper heb kunnen slapen. Ik heb ook een mooie beoordeling gekregen van mijn mantelzorgbegeleider.

Reflectie: Ik vind dat ik ‘gebarentaal’ voldoende beheers om met een doof persoon te communiceren.

Transfer: Ik beheers gebarentaal niet perfect maar met geduld zou ik ook dove patiënten kunnen begeleiden. De screening zou ik bijvoorbeeld kunnen uitschrijven en de onderzoekdoelstelling zou ik eerst bij een college voor kunnen doen.

Sterke punten

2.6.10 Ik heb heel wat sollicitatiebrieven geschreven voor stages, maar ook werk.

2.6.11 Ik heb inmiddels een prima CV

2.6.9 Ik vind het fijn om de voorzitter te zijn omdat ik dan de controle heb over de groep en ik zeker weet dat dan deadlines behaald worden.

 

Verbeter punten

2.5.6 ik heb nog niet eerder een gesprek gevoerd met een zorgverzekeraar

2.6.2 Ik heb nog niet eerder een patient tevredenheidsonderzoek uitgevoerd

Bewijs:                       AFC Ajax SOEP, Voortgangsgesprek, Sollicitatiebrief, CV, Scriptie presentatie, Flyer, Evaluatie MW, mantelzorgverslag
Waardering:              niveau 3 – Start Bekwaam
Leerdoel:                   Aan het einde van FLP8 heb ik minimaal drie keer een anamnese in het engels gevoerd. Dit wil ik bereiken door                                        internationale patienten te begeleiden. 

© SINCE 2015 by CHESLEY TEN OEVER

bottom of page