Competentie 7: Samenwerken
De fysiotherapeut werkt, indien nodig, samen met betrokken professionals, zorgverzekeraars, maatschappelijke en overheidsinstanties, participeert in een netwerk van samenwerkingsrelaties en maakt optimaal gebruik van beschikbare expertise om te komen tot een hoge kwaliteit van zorgverlening.
Interpretatie Samenwerken
Voor mij betekent samenwerken dat je samen naar de beste oplossingen zoekt en ook andere disciplines om raad vraagt. Je werkt samen en deelt kennis en ervaringen. Dit verhoogt de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de zorg. Ook het verantwoorden naar de zorgverzekeraar hoort hier bij.
Ook als er iets voor mij onbekend is dan ben ik als fysiotherapeut onbekwaam en verwijs/adviseer ik de patiënt om naar een andere hulpverlener/specialist te gaan.
Tijdens het excellentie programma ‘transitie in de zorg’ werk ik samen met een oefentherapeut, verpleegkundige en een ergotherapeut. Samen zijn wij een onderzoek gestart om patiënten van 65+ die langdurige in het ziekenhuis (AMC) liggen zo fit mogelijk naar huis te sturen.
Fysiotherapeut kan samenwerken met bijvoorbeeld;
-
Huisarts
-
Maatschappelijk werker
-
Psycholoog
-
Oefentherapeut
-
Verpleegkundige
-
Diëtist
-
Ergotherapeut
-
Leefstijlcoach
-
Andere (master)fysiotherapeuten.
Reflectie samenwerken
Als ik reflecteer op de competentie samenwerken dan kan ik concluderen dat ik met veel disciplines heb samengewerkt. Ik weet van mijzelf dat ik een taakgerichte leider ben en minder een relatiegerichte leider. Ik heb graag de touwtjes in handen en ik ben dan volledig geconcentreerd op het einddoel en minder geïnteresseerd over het proces. Mijn valkuil is dat ik hierdoor minder waarde hecht aan een relatie binnen een groep. Ik probeer altijd redelijk te zijn, maar ik begrijp dat dit niet voor iedereen zo overkomt omdat bepaalde karaktereigenschappen kunnen botsen met elkaar. Ik denk als ik werk aan mij empathisch vermogen ik ook beter in staat ben om ook te levelen in de groep en ik een betere leider kan worden (persoonlijk leerdoel 3).
STARRT REFLECTIE
Situatie: Onze casus tijdens het excellentieprogramma ‘transitie in de zorg’.
“Een 85-jarige vrouw wordt acuut opgenomen op de afdeling Inwendige Geneeskunde met koorts en kortademigheid. De afgelopen 2 weken ging het thuis matig, ze was vermoeid en lag meer in bed. Ze krijgt intraveneuze antibiotica omdat een lobaire pneumonie wordt geconstateerd. De eerste dagen op de afdeling ligt ze veel op bed, voelt zich duizelig en moe. 3 dagen na opname gaat zij voor het eerst weer lopen. Ze voelt zich zwak en lopen gaat moeizaam. Na 5 dagen kan ze naar huis. Ze is nog steeds moe, beweegt weinig, slaapt en eet slecht.
Taken: Mijn taken waren om op onderzoek uit te gaan naar literatuur om zo onze hoofdvraag te beantwoorden: Hoe een multidisciplinair zorgteam functionele achteruitgang kan tegengaan en kan bijdragen aan de zelfstandigheid van een kwetsbare oudere die acuut is opgenomen op een interne afdeling binnen een tijdsduur van drie maanden.
Acties: Ik heb gezocht naar literatuur via Pubmed en ik heb verschillende reviews met elkaar vergeleken. Ik heb een patiënt vanuit het AMC geïnterviewd en het hoorcollege van Erik Scherder gevolgd.
Resultaat: Het eindproduct bestaat uit een protocol dat een multidisciplinair team adviseert op het gebied van zorgverlening gericht op kwetsbare ouderen die zijn opgenomen op een interne afdeling. Het protocol bestaat uit vier blokken;
-
Blok 1: Leefstijladvies en de hulpvraag van de patiënt
-
Blok 2: Lopen (cardio)
-
Blok 3: ADL oefeningen.
-
Blok 4: Complexiteit
Reflectie: Ik ben tevreden met het resultaat. We hebben niet echt iets nieuws ontwikkeld, maar tijdens het interview kwamen we erachter dat het nogal fout gaat in de communicatie naar de patiënt en bij het nakomen van afspraken. Blok training moet voor meer structuur zorgen binnen het multidisciplinair team.
Transfer: Als ik in het ziekenhuis ga stagelopen, of als ik daar ga werken, dan weet ik wat ik kan verwachten van andere disciplines.
Sterke punten:
- opzetten en ontwikkelen en deelnemen aan samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld 1e lijn en 2e lijn (transitie van zorg)
- zet zijn expertise in om collega’s te adviseren; (Skills en PT)
- Elke donderdag hebben we client besprekingen van 13.00 - 15.00 uur (3SIXTY5)
Minder sterke punten:
- Ik ben meer taakgericht dan persoonsgericht.
Bewijs: Excellentie ‘Transitie in de zorg’ + ‘Zelfmanagement’, MW1 t/mw4, WVO-1 en WVO-2.
Waardering: niveau 3 - Start Bekwaam
Leerdoel: Mijn leerdoel voor jaar twee wordt dat ik het excellentieprogramma met een voldoende afsluit. Hiermee laat ik zien dat ik in een multidisciplinair zorgteam kan samenwerken. Dit wil ik bereiken door in FLP 5 en FLP6 ook een extra excellentie vak te volgen.